Seedlip, uudenlainen juomatrendi – Alkoholiton viina

15.11.2018

Nyt drinkin voi tehdä alkoholittomasta viinasta

Kylvövakasta nimensä saanut Seedlip saapuu Suomen parhaisiin ravintoloihin ja Alkon valikoimiin

Tislattu alkoholiton viina on uusin juomatrendi. Englannissa vuonna 2015 lanseerattu Seedlip saapuu Suomen parhaisiin ravintoloihin ja tammikuussa 2019 Alkoihin. Lähestyvä tipaton tammikuu on yksi uuden tuotteen sesongeista. Lisäksi alkoholiton viina sopii täysraittiille ja niille, jotka haluavat vähentää alkoholin kulutustaan. Seedlipissä ei ole sokeria, ei makeutusaineita eikä keinotekoisia aromiaineita. Tuotteen kehittäjä Ben Branson kasvattaa osan juoman ainesosista omalla tilallaan ja ne poimitaan käsin.

Kirjoitettu tieto kantaa vuosisatoja. Tämän todistaa uusi Seedlip, joka on alkoholitonta viinaa. Juoman innoitus löytyi vuonna 1651 Lontoossa julkaistusta kirjasta nimeltä The Art of Distillation. Ben Branson sai kirjan käsiinsä ja siitä hetkestä alkoi Seedlipin tarina. Tuote oli valmis lanseerattavaksi vuonna 2015. Julkistus tapahtui maailmankuulussa Selfridges-tavaratalossa. Ensimmäinen tuhat pulloa meni kolmessa viikossa, seuraavat tuhat kolmessa tunnissa ja kolmas tuhannen pullon erä vietiin käsistä jo puolessa tunnissa.

Seedlip on nyt saatavilla ympäri maailmaa jo 18 maassa. Suomessa juomasta tehdään cocktaileja parhaissa ravintoloissa. Tammikuussa 2019 alkoholiton Seedlip saapuu Alkon valikoimiin.

Seedlip korvaa cocktailin alkoholin

Seedlipiä ei ole tarkoitus juoda sellaisenaan. Sen tehtävä on korvata cocktailin alkoholi. Juoma toimii myös määrällisesti samalla ajatuksella. Saman verran kuin drinkkiin ennen laitettiin esimerkiksi giniä, vodkaa tai vaikka tequilaa, nyt nämä korvataan alkoholittomalla viinalla. Seedlip-cocktailit sopivat sekä maultaan että ulkonäöltään aikuiseen makuun.

– Suomessa on viimeisimmän Terveyden ja hyvinvointilaitoksen raportin mukaan kasvava määrä täysraittiita ihmisiä. Miehistä 12 prosenttia ja naisista 15 kertoo elävänsä täysin ilman alkoholia. Nämä henkilöt ovat ennen joutuneet esimerkiksi ravintolassa tyytymään juomiin, jotka sopivat sekä maultaan että ulkonäöltään ennemminkin lastenkutsuille kuin aikuisten illanviettoon. Enää pöytään ei kanneta pinkkiä tai keltaista sateenvarjoilla höystettyä sokerilientä, joka pönöttää huutomerkin lailla, toteaa Suomeen Seedlipiä maahantuovan Dayton Oy:n juomista vastaava liiketoimintapäällikkö Laura Lukinmaa.

Herneen kasvu ja kerääminen vie noin 108 päivää

Seedlip Garden 108 on yrttipohjainen juoma. Sen raaka-aineena käytetään hernettä, heinää, rosmariinia, timjamia, viherminttua ja humalaa. Ben Bransonin perhe kasvattaa juoman herneet ja ne kerätään käsin joka kesä. Palko kerrallaan.

– Herneen kylvämisestä keräämiseen kuluu aikaa noin 108 päivää. Tuotteen nimi tuleekin herneen kasvuajasta ja puutarhassa kasvatettavista yrteistä. Seedlip-juomat eivät sisällä sokeria, makeutusaineita eikä keinotekoisia aromivalmisteita. Siinä ei ole myöskään allergeenejä, Lukinmaa kertoo.

Vuonna 1494 Kolumbus löysi jamaicalaisen maustepippurin

Seedlip Spice 94 on maustepohjainen juoma, jonka sydämenä toimii jamaicalainen maustepippuri. Kristoffer Kolumbus löysi kyseisen pippurin vuonna 1494 Atlantin ylitysmatkallaan, joka vei hänet Amerikan itäpuolisille saarille. Seedlip Spicesta löytyy maustepippurin lisäksi kardemummaa, sitruunan ja greipin kuorta, tammea ja cascarillan kuorta.

– Molempien Seedlip-juomien helppokäyttöisyyttä lisää se, että niitä ei tarvitse viilentää. Avaamattomana juomat säilyvät rajattomasti ja avattunakin kuusi kuukautta, Lukinmaa sanoo.

Seedlip-juomia on kaikkiaan kolme eri versiota, joista Suomeen tulee kaksi. Tammikuusta 2019 alkaen Seedlip Garden 108 on saatavilla Alkoista. Ravintolapuolella on saatavilla Seedlip-juomista sekä Garden- että Spice-versiot. Seedlip-cocktaileja saa Suomessa muun muassa seuraavista ravintoloista: Goldfish ja Hotel Haven, Helsinki sekä Ravintola Remy, Jyväskylä.

Tuotetiedot

Seedlip Garden 108

Lasipullo 700 ml
Valmistusmaa: Englanti
Maahantuoja: Dayton Oy
Saatavilla ravintoloista ja Alkosta 3.1.2019 alkaen

Seedlip Spice 94

Lasipullo 700 ml
Valmistusmaa: Englanti
Maahantuoja: Dayton Oy
Saatavilla ravintoloista